https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Open of gesloten keuken: de voor- en nadelen op een rij

open of gesloten keuken

Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat wij al 3 jaar lang de ene na de andere ruimte in en om ons huis verbouwen. De badkamer, de tuin, het toilet en over een tijdje: de keuken. Wat verheug ik me daarop! Oké, niet op de verbouwing zelf. Maar wel op het eindresultaat. Eindelijk een keuken met voldoende ruimte, naar onze eigen smaak en zonder vieze of kapotte herinneringen aan de vorige eigenaren van ons huis. Daarin ga ik met nog veel meer plezier heerlijke recepten maken! Maar voor het zover is, moet er nog een heleboel gebeuren. Te beginnen met de vraag: gaan we voor een open of een gesloten keuken?

Muur eruit?

Al toen we dit huis 3 jaar geleden kochten kwam het ter sprake: de muur tussen onze woonkamer en keuken. Destijds stripten we ons huis namelijk vrijwel volledig, verplaatsen we stopcontacten in de muren, legden we een nieuwe vloer op alle verdiepingen en lieten we alle muren stuken en afwerken met spachtelputz. We besloten de muur tussen onze keuken en woonkamer te laten staan: ten eerste omdat we geen geld hadden om ook de keuken direct te verbouwen en ten tweede omdat we er niet zeker van waren dat we een open keuken wilden.

Veel van de huizen in onze buurt, met precies dezelfde indeling als die van ons, missen tegenwoordig die muur. Een open keuken is immers moderner en oogt ruimtelijker, dus is het slopen van die muur een van de eerste stappen die veel nieuwe huiseigenaren in deze wijk zetten wanneer ze hun huis verbouwen. Daarbij moeten ze wel een steunbalk plaatsen, omdat de muur tussen de woonkamer en keuken een dragende muur is. Vervolgens metselen de deuropening tussen de keuken en de hal dicht, zodat de woonkamer en keuken één afgesloten geheel kunnen vormen.

Voordelen van een open keuken

Ook voor ons is dat dus nog steeds een optie. We zouden daardoor een prachtige U-keuken kunnen laten plaatsen, waarmee we veel opbergruimte creëren en alsnog een soort afscheiding tussen de woonkamer en keuken gevormd wordt. Die optie hebben we een tijdje overwogen en als we onze keuken eerder hadden verbouwd zouden we het waarschijnlijk zo gedaan hebben. Vooral met kleine kinderen is het handig om iedereen goed in de gaten te kunnen houden tijdens het koken. Toen Ella nog wat jonger was en ik continu om de hoek moest kijken of ze niks uitspookte, was zo’n open keuken wel handig geweest!

Nu is ze echter al wat ouder en tegen de tijd dat we de keuken gaan verbouwen is ook Zoë alweer een stukje groter, dus is die noodzaak om hen continu in de gaten te moeten houden er minder. En wegen wat ons betreft de voordelen van een open keuken in dit huis niet op tegen die van een gesloten keuken!

open of gesloten keuken

Voordelen van een gesloten keuken

Zelf heb ik er namelijk een gruwelijke hekel aan als ik wil ontspannen of me juist ergens op wil focussen, maar vanuit mijn ooghoeken rommel zie. En in een keuken staat nu eenmaal wel eens wat vieze vaat, die later opgeruimd wordt. Of een verzameling lege glazen die nog naar de schuur gebracht moeten worden. Bovendien wordt in een keuken gekookt (goh!) en dat brengt geuren met zich mee. Lekkere geuren meestal, maar toch zit ik daar niet per se op te wachten in mijn woonkamer. Ik vind het wel prima dat die geuren zich nu overwegend tot de keuken beperken!

Ten derde zijn er onze katten: die willen we soms bewust even binnen houden en dan is het wel zo handig dat we alleen dat kleine stukje naar de keuken hoeven te overbruggen. In de keuken liggen zij namelijk nooit te chillen, dus kunnen we gemakkelijk de keukendeur dichttrekken om te voorkomen dat ze via de achterdeur ontsnappen. Zouden we die keukendeur missen en de hele woonkamer af moeten sluiten, dan zou het een stuk lastiger worden!

Nog een voordeel van aparte ruimtes is dat je zelf kunt bepalen welke ruimte je verwarmt. In de keuken hoeft het niet zo warm te zijn als in de kamer, dus draai je daar de radiatorknop gewoon een stukje verder dicht. Zeker met de huidige gasprijzen een handig voordeel!

Ten slotte is er nog die muur: laat je ‘m staan, dan kun je ‘m aan twee zijdes benutten. Dat is wat wij nu doen en ook in onze nieuwe keuken zullen doen. In de woonkamer staat onze bank tegen die muur aan en in de keuken is dat onder andere de koelkast. Zou je gaan voor een open keuken, dan kun je die muur niet meer benutten.

Gesloten keuken met bar

Je merkt het: wij gaan voor een gesloten keuken. En toch kijken we ter inspiratie wel naar eiland keukens! Als we een ander huis zouden hebben, groter en met een andere indeling, zou ik namelijk dolgraag een kookeiland willen hebben. Maar dan het liefst alsnog in een aparte ruimte: een kook- en eetkamer, apart van de woonkamer. Toch wil ik die sfeer enigszins creëren in onze nieuwe keuken, dus gaan we voor een keuken met aan twee kanten een werkblad en keukenkastjes, maar waarschijnlijk ook een klein barretje! Dat vind ik namelijk zó leuk, zo’n stukje met twee barkrukken waaraan je ’s ochtends even op je gemak of juist lekker snel kunt ontbijten. Of waaraan je met een vriend of vriendin een drankje kunt doen of van een aperitiefje kunt genieten voordat je gaat koken. Heerlijk!

In feite maken we dus een soort smal kookeiland tegen die tussenmuur aan. Zo kunnen we de muur aan beide kanten optimaal blijven benutten en creëren we toch meer opbergruimte dan we nu hebben. Ik kijk er zo naar uit! Een kleine maar sfeervolle ruimte waarin we samen met onze dochters volop aan de slag kunnen. En als we de boel even de boel willen laten zonder ons daaraan te ergeren, trekken we gewoon de deur achter ons dicht! 😉

Wat heeft jouw voorkeur: een open of een gesloten keuken?

open of gesloten keuken

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Nuva Keukens. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.