https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Stoofperencrumble met speculaas

stoofperencrumble

Met de kerstdagen in zicht verschijnen ze plotseling overal in de supermarkten: stoofperen! Kant-en-klaar in een potje, of lekker vers van de boom. Wat mij betreft gaat er niets boven verse Gieser Wildeman peren, die je geheel naar eigen inzicht klaar kunt maken. En eenmaal gestoofd kun je er nog alle kanten mee op! Met wat overgebleven kruidnoten en misschien zelfs een restje chocoladeletter maak je bijvoorbeeld deze overheerlijke stoofperencrumble. Een heerlijk toetje of een echt verwenontbijt!

Stoofperen

Allereerst moeten de peertjes natuurlijk gestoofd worden. Dat kun je op allerlei manieren doen: met rode wijn, met bessensap of met bijvoorbeeld thee! Alleen water is ook prima, hoor. Maar ik vond het wel een leuk idee om te experimenteren met thee. Zo kun je heel eenvoudig elke keer weer een andere smaak creëren! Pin me dan ook niet vast op onderstaande ingrediënten: je kunt de thee gerust weglaten of vervangen door een andere smaak en wie weet wil jij – afhankelijk van de theesoort – wel meer of minder suiker toevoegen. Lekker wordt het heus wel!

stoofperencrumble

Stoofperen met rooibosthee, kaneel en sinaasappelrasp

Prep Time 15 minuten
Cook Time 3 uur
Total Time 3 uur 15 minuten

Ingredients

 • 1 kilo Gieser Wildeman peren
 • 1 liter water
 • 2 zakjes rooibosthee
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 kaneelstokje
 • Rasp van 1 sinaasappel

Instructions

 1. Kook 1 liter water en maak er met de twee theezakjes rooibosthee van.

 2. Schil de stoofperen en snijd ze in stukjes.

 3. Haal de theezakjes uit het water en schenk de thee in een pan.

 4. Voeg de stoofperen, de suiker, het kaneelstokje en sinaasappelrasp toe.

 5. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het zo'n 2 à 3 uur pruttelen tot de peren lekker zacht zijn geworden.

 6. Bewaar de stoofperen in het vocht in een bakje in de koelkast en eet ze zo op of maak er een lekkere crumble mee 😉

stoofperencrumble

Stoofperencrumble

Natuurlijk zijn stoofpeertjes al heerlijk om zo te eten, maar je kunt er ook wat lekkers mee bakken! Een taart, cake of crumble bijvoorbeeld. Heb je nog kruidnoten over van 5 december? En misschien zelfs een chocoladeletter? Dan kun je die mooi kwijt in dit recept! Maar ook zonder sinterklaassnoepgoed draai je deze stoofperencrumble zo in elkaar. Vervang de kruidnoten door speculaasjes en laat de chocolade weg of gebruik – net zoals ik op de foto – wat hagelslag!

De crumble zelf eet je lekker als toetje, als tussendoortje of als een heerlijk verwenontbijt op zondagochtend 😉 Hij smaakt ook heerlijk in een kommetje (soja)yoghurt! En vast ook met een bolletje ijs…

Bonustip: maak de crumble in een brownievorm! Een ovenschaal werkt natuurlijk ook, maar een brownievorm is meestal breder en lager, waardoor je de crumble meer kunt verspreiden en de korst extra knapperig wordt. Mmm!

Stoofperencrumble

Prep Time 15 minuten
Cook Time 30 minuten
Total Time 45 minuten

Ingredients

 • 700 gram gestoofde peren
 • 150 gram kruidnoten
 • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 25 gram suiker
 • 100 gram bloem
 • Snufje zout
 • Flinke snuf speculaaskruiden
 • 1 eetlepel hagelslag of een restje sinterklaaschocolade (optioneel)

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 2. Verkruimel de kruidnoten; met de hand, door ze in een schone theedoek te pletten of in een blender of keukenmachine.

 3. Meng de verkruimelde kruidnoten met de boter, de suiker, de bloem, het zout en de speculaaskruiden.

 4. Schep de stoofperen in een brownievorm of ovenschaal.

 5. Verdeel het kruidnotenmengsel over de stoofperen.

 6. Bak de stoofperencrumble in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

 7. Haal de crumble uit de oven en maak 'm eventueel af met wat hagelslag of fijngehakte sinterklaaschocolade. Doe dit meteen nadat je de crumble uit de oven hebt gehaald, zodat de chocolade een beetje met de crumble versmelt. Mmm!

Eet smakelijk! Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag mij in je foto op Instagram of Facebook!

stoofperencrumble
Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating