https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Beleggen in crypto, aandelen, ETF’s of indexfondsen?

beleggen in crypto

Ik en beleggen, wie had dat ooit gedacht? Economie was op de middelbare school nou zeg maar niet bepaald mijn favoriete vak. Toch ben ik sinds ik ondernemer ben steeds meer geïnteresseerd geraakt in alles wat met geld te maken heeft. Mijn boekhouding doe ik grotendeels zelf en ik begon dit jaar zelfs met beleggen! Voor mijn pensioen, maar wellicht ook voor op de wat kortere termijn. In dit artikel neem ik je mee in mijn overwegingen: waarom kies ik voor beleggen in crypto, aandelen en ETF’s of indexfondsen?

Geld maakt een beetje gelukkig

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd over geld, is het dat geld heus wel een beetje gelukkig maakt. Natuurlijk gaat het niet om het hebben van veel geld. Maar wel om de vrijheid om te leven zonder financiële zorgen! Als ondernemer kies ik bijvoorbeeld liever voor vaste opdrachten die me wat minder geld opleveren dan eenmalige projecten waarvoor ik meer kan vragen. En als het even kan kies ik alleen voor opdrachten die ik echt leuk vind – dat is immers ook vrijheid!

Maar ja, er moet wel geld in het laatje (lees: op de bankrekening) komen. In ieder geval genoeg om alle rekeningen van te betalen én om te sparen voor later. Of te beleggen. Sparen levert tegenwoordig immers niets meer op: de rente op een gewone spaarrekening is praktisch 0% en dankzij de huidige inflatie is het geld dat je daar nu op zet over 10 jaar een heel stuk minder waard. De oplossing? Je geld meer waard laten worden.

Waarom zou je beleggen in crypto, aandelen, ETF’s én indexfondsen?

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar logisch is het ergens wel: als alles duurder wordt, wordt je geld minder waard. Je kunt met 1 euro immers steeds minder kopen. Koop je echter nu iets met die ene euro en houd je dat ‘item’ tientallen jaren vast, dan kun je het tegen die tijd voor méér dan 1 euro verkopen, want ook dat is duurder geworden. Makes sense, right?

Heel kort door de bocht is dat het principe van beleggen. Of je dat nu doet in crypto’s, aandelen en ETF’s of indexfondsen. Spreiding is het belangrijkste sleutelwoord als het gaat om beleggen! Zo verspreid en verlaag je de risico’s. Ik beleg momenteel in crypto’s, aandelen en ETF’s en ben van plan om daar volgend jaar indexfondsen aan toe te voegen. Waarom? Dat leg ik je uit!

Beleggen in crypto

Allereerst de meest ‘omstreden’ variant van beleggen: beleggen in crypto. Waar de ene belegger een glansrijke toekomst tegemoet ziet voor bitcoin en eventuele andere cryptocurrencies, waarschuwen anderen ervoor dat de cryptomarkt überhaupt geen toekomst heeft. Voor zover ik het zelf begrijp denk ik dat cryptocurrencies niet meer weg te denken zijn uit onze digitale wereld, zeker niet met de huidige inflatiecijfers. Het gaat mij persoonlijk te ver om me er volledig in te verdiepen, maar gelukkig zijn er tal van platformen waarop ik laagdrempelige informatie kan vinden over bijvoorbeeld bitcoin kopen.

Ik heb me dan ook wel goed ingelezen voordat ik in april van dit jaar besloot mijn eerste cryptocurrencies te kopen. Dat kan in Nederland heel eenvoudig via brokers zoals Litebit. Gewoon geld storten via iDeal, cryptomunten kopen en verkopen en de winst wederom via iDeal op je bankrekening laten storten. Natuurlijk niet te snel, want net zoals met alle andere beleggingen investeer je liefst voor de langere termijn!

Toch is mijn doel met beleggen in crypto’s niet het bij elkaar sparen van mijn pensioen. Dat doe ik liever met aandelen, ETF’s en indexfondsen. De cryptowereld begrijp ik onvoldoende om er echt veel in te investeren. Ik wil de boot niet missen en vind het interessant om te zien wat er gebeurt, maar probeer wel relatief snel winst te pakken – voor het geval de sceptici gelijk krijgen. Beleggen in crypto’s zie ik dan ook meer als een manier om de komende jaren hopelijk een extra zakcentje bij te verdienen. Voor leuke uitjes, vakanties of zelfs die keukenrenovatie 😉

beleggen in crypto

Beleggen in aandelen en ETF’s

Iets meer bekend terrein zijn voor mij aandelen en ETF’s. Al weet ik ook daar nog verre van alles van, ik begrijp waarin ik investeer. Zo heb ik onder andere aandelen Ahold, Pinterest en Oatly. Bedrijven die ik ken, waar ik zelf ook producten van afneem en waarin ik geloof. Ook al staan mijn aandelen Pinterest en Oatly momenteel zwaar in het rood, ik heb er alle vertrouwen in dat ze de komende jaren wel weer gaan stijgen!

Naast aandelen, koop ik ook ETF’s die Europese en Amerikaanse bedrijven volgen. Zo investeer ik in heel veel bedrijven tegelijkertijd en spreid ik mijn risico’s dus nog meer! Zowel deze ETF’s als de eerdergenoemde aandelen koop ik via DEGIRO. Hoe dat precies werkt en wat voor strategie ik het beste kan hanteren, leerde ik onder andere in het boek ‘Blondjes beleggen beter’ van Janneke Willemse. Toch vind ik zelf beleggen nog best spannend! Je kunt de beurs immers niet voorspellen. Ik maak me geen grote zorgen wanneer mijn portefeuille rood kleurt, want ik beleg natuurlijk voor de lange termijn. En ook een opwaartse trend kent genoeg pieken en dalen!

Indexbeleggen

Desondanks zoek ik meer spreiding en zekerheid. Daarom wil ik volgend jaar ook gaan indexbeleggen. Indexfondsen zijn vergelijkbaar met ETF’s, want ze volgen een heleboel bedrijven tegelijkertijd en zorgen zo voor meer spreiding. ETF’s zijn echter verhandelbaar op de beurs en koop je dus zelf, terwijl indexbeleggen verloopt via een externe partij. Een ander groot verschil is dat je ETF’s altijd per stuk moet kopen voor de prijs die op dat moment geldt, terwijl je kunt indexbeleggen met bijvoorbeeld een vast bedrag per maand. Indexbeleggen is dus nog een stuk passiever, terwijl je voor minstens net zoveel of zelfs meer spreiding kiest. In theorie kun je met crypto’s en aandelen flink wat meer rendement behalen, maar de risico’s zijn ook een stuk hoger. Je kunt dus ook een stuk meer verliezen!

Daarom kies ik voor van alles een beetje. En wie weet voeg ik daar binnenkort ook nog wel pensioenbeleggen aan toe, want dat levert mij als ondernemer immers ook nog belastingvoordeel op. Het nadeel van deze vorm van beleggen is wel dat je pas bij je geld kunt wanneer je je pensioenleeftijd hebt bereikt, terwijl ik als het even meezit misschien wel al eerder van mijn beleggingswinsten wil profiteren 😉 Dat is dan weer een mooi voordeel van beleggen in crypto, aandelen en ETF’s: omdat je dat in eigen beheer doet, kun je winst pakken wanneer je maar wilt. Dat kan net op het verkeerde moment zijn, maar ook net op het juiste moment!

Financiële vrijheid

De meeste beleggingen houd ik natuurlijk jarenlang vast, met het idee dat ze tegen die tijd ongetwijfeld meer waard zijn geworden. Eerder met pensioen gaan hoef ik niet per se, want ik vind mijn werk hartstikke leuk! Maar het lijkt me ook niet verkeerd om al eerder wat minder te kunnen gaan werken en meer te kunnen gaan reizen. Of om mijn dochters financieel te kunnen ondersteunen wanneer ze dat nodig hebben. Een vakantiehuisje te kunnen kopen in Italië. Dromen mag, toch? Nee, geld maakt nog steeds niet gelukkig, maar als je er voldoende van hebt wordt het heden wel een stuk relaxter en de toekomst heel wat rooskleuriger!

Beleg jij ook? En zo ja, waarin?

beleggen in crypto

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Beste Bank. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.