https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Ik wil je graag bedanken – Gina Hamadey

ik wil je graag bedanken

Word je dankbaarder naarmate je gelukkiger bent of word je gelukkiger naarmate je vaker je dankbaarheid uit? Gina Hamadey nam de proef op de som en ervoer het zelf tijdens haar ‘dankjaar’. Een jaar lang schreef ze elke dag een kaartje aan iemand die ze wilde bedanken; elke maand in een bepaald thema. Over hoe en waarom ze dat deed én wat het haar en iedereen die ze bedankte opleverde, schreef ze het boek ‘Ik wil je graag bedanken’. Ik mocht het boek lezen én mag twee exemplaren weggeven! Daar ben ik alvast heel dankbaar voor 🙂

Wat betekent een simpel ‘dankjewel’?

We zeggen het allemaal natuurlijk regelmatig, wellicht zelfs meerdere keren per dag: ‘dankjewel’. Maar wat betekent het eigenlijk als we het op deze manier gebruiken? Het is immers etiquette: je hoort iemand te bedanken als je iets van hem of haar krijgt of als hij of zij iets voor je doet. Als we het echter doen omdat het zo hoort, heeft het dan wel waarde?

Dat soort dingen vraag ik me oprecht wel eens af. Natuurlijk hoef je niet te stoppen met ‘dankjewel’ zeggen en meestal zal het heus wel gemeend zijn, maar wat zou er gebeuren als je eens iets meer moeite doet om iemand te bedanken? Go the extra mile!

Gina deed het. Ze schreef 365 bedankkaartjes. Niet zomaar met een standaard ‘dankjewel’, maar met een persoonlijke boodschap. Ze bedankte iedereen die iets speciaals voor haar heeft betekend, niet alleen in het afgelopen jaar maar in haar hele leven. Van de buschauffeur die een keer op haar wachtte toen ze net iets te laat aan kwam rennen tot de kno-arts die de amandelen van haar zoontje had verwijderd. Je zou denken dat het misschien gek is om iemand jaren later nog een bedankkaartje te sturen, maar in werkelijkheid versterkt dat juist het effect: het feit dat je nog steeds niet bent vergeten wat diegene voor je heeft gedaan, laat zien hoeveel het voor je heeft betekend!

ik wil je graag bedanken

‘Ik wil je graag bedanken voor …’

Als je er eenmaal mee aan de slag gaat, merk je vanzelf dat je héél veel mensen kunt bedanken. Vanzelfsprekend de mensen die dicht bij je staan, maar ook mensen die je niet of nauwelijks kent. De kassamedewerker die een gezellig praatje maakt, de buurtbewoner die de deur voor je openhoudt wanneer je jezelf met een wandelwagen in de hand naar binnen probeert te wurmen of de moeder op het schoolplein van wie je een lift kreeg toen het volledig onverwachts begon te stortregenen.

Natuurlijk zijn er ook mensen die je voor heel veel dingen kunt bedanken. Je (schoon)ouders bijvoorbeeld, je beste vrienden en natuurlijk je partner en je kinderen. Vaak zijn het juist de mensen die veel voor je betekenen, die je vergeet te bedanken. Niet per se omdat je het voor lief neemt wat ze allemaal voor je doen, maar misschien wel omdat je er gewend aan bent geraakt. Het valt je niet meer op. Pas wanneer je jezelf toewijdt aan een project zoals dat van Gina Hamadey in haar boek ‘Ik wil je graag bedanken’, valt het je op hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn!

Dankbaarheid integreren

Het mooie van Gina’s dankjaar vind ik dat het concept me wel enorm aanspreekt, maar dat ik tegelijkertijd enorm veel weerstand voel. Een kaartje sturen om iemand te bedanken? Wie doet dat tegenwoordig nog! En juist daar zit de kracht van dit project. Het is bijzonder om een kaartje te ontvangen, al helemaal als dat volledig uit vrije wil gebeurt. Niet omdat iemand jarig is of vanwege de feestdagen, maar puur omdat je iemand wilt bedanken voor zijn of haar bijdrage aan jouw leven. Al was die bijdrage nog zo klein!

Vandaar ook dat Gina schrijft dat je alleen “een pen, papier, wat lef en een brievenbus” nodig hebt. Anno 2022 is vooral het lef nogal een dingetje! Toch wijst onderzoek uit “dat je gelukkiger wordt als je regelmatig handgeschreven bedankjes stuurt”. Gaat je dat iets te ver? Zoek dan andere manieren om je dankbaarheid te uiten. Gina geeft in elk hoofdstuk tips om dankbaarheid te integreren in je leven, waaronder tips om ter plekke ‘dankjewel’ te zeggen. Niet slechts in die bewoordingen, maar door eraan toe te voegen waarvoor je iemand bedankt. Wat heeft diegene voor jou betekend? Als je je bedankje extra kracht bij wilt zetten, kun je later natuurlijk alsnog een kaartje sturen. Of – indien van toepassing – een review schrijven of een telefoontje plegen.

Wanneer we een uitnodiging krijgen om bijvoorbeeld onze vakantie, de hulp van een klantenservicemedewerker of een product te beoordelen, zijn we immers vaak geneigd om die alleen in te vullen wanneer we iets te klagen hebben. Wat is dat eigenlijk triest! Door er een gewoonte van te maken altijd op dit soort uitnodigingen in te gaan en juist een positieve beoordeling te geven, geef je de ontvanger van die beoordeling een veel beter gevoel. En zelf word je er ook vrolijker van, omdat je je focust op het positieve. Een kleine moeite, toch?

ik wil je graag bedanken

Dankbaarheid maakt gelukkig

Van een bedankje wordt niet alleen de ontvanger gelukkiger, maar ook de gever. Gina haalt in ‘Ik wil je graag bedanken ‘diverse onderzoeken aan die die uitwijzen. En eigenlijk is het ook heel logisch! Ik merk bij mezelf bijvoorbeeld regelmatig dat wanneer ik me op iets negatiefs focus, ik in een negatieve spiraal terechtkom. Ik baal ergens van en zie vervolgens overal dingen om over te klagen. Wanneer ik in een goede bui ben, kan ik echter veel beter met kleine tegenslagen omgaan en zie ik juist overal geluksmomentjes!

Het helpt mij dan ook enorm om regelmatig op te schrijven waarvoor ik dankbaar ben. Een simpel dankbaarheidslijstje in de notities van mijn telefoon laat me al met een veel gelukkiger gevoel in slaap vallen. Want wat is er veel om dankbaar voor te zijn! Ook op baaldagen en ook in deze rumoerige tijd. Juist in deze tijd is belangrijk om stil te staan bij wat wél kan, wat we wél hebben en wat anderen voor ons betekenen.

Wanneer je het even niet meer ziet zitten, pak dan eens pen en papier en ga bedankkaartjes schrijven. Al doe je ze nooit op de bus, je zult merken dat je er zelf vrolijker van wordt. En wie weet verlaagt dat de drempel wel weer om ze later alsnog te versturen. Want als jij er al gelukkiger van wordt, hoe moet degene die jouw kaartje ontvangt zich dan wel niet voelen? Heel speciaal!

Zelfs wanneer je elkaar zelden ziet, raak je op deze manier verbonden met elkaar. Ja, dat kan ook met social media. Maar het is niet hetzelfde. Juist omdat het gebruik van social media zo ‘gewoon’ is geworden, heeft het veel minder betekenis dan een sturen en ontvangen van een echt kaartje. Een belangrijke reminder voor mezelf om in 2022 véél meer kaartjes te gaan sturen. Go the extra mile!

ik wil je graag bedanken

Zo kun jij een exemplaar van ‘Ik wil je graag bedanken’ winnen

‘Ik wil je graag bedanken’ van Gina Hamadey staat vol met van die inspirerende reminders voor mezelf. Ik vind het dan ook een heerlijk boek om het jaar mee te beginnen! En misschien ook wel te eindigen, om mijn geheugen weer eens op te frissen en na te gaan hoe ik het er dit jaar vanaf heb gebracht 😉 Het leest in ieder geval lekker weg, dankzij Gina’s vlotte schrijfstijl en scherpe gevoel voor humor. Absoluut een aanrader wat mij betreft!

En jij kunt ‘m winnen! Laat hieronder of op Instagram of Facebook een reactie achter om te laten weten dat je meedoet en vertel ons voor wie of wat jij het afgelopen jaar dankbaar was. Natuurlijk mag je ook iemand taggen, zodat je bedankje meteen op de goede plek terechtkomt! En vanzelfsprekend vinden we het leuk als je @bijmamathuis en @altamiranl volgt, zodat je op de hoogte blijft van mooie nieuwtjes zoals de uitgave van dit soort inspirerende boeken. De twee gelukkige winnaars ontvangen zaterdag 8 januari 2022 bericht van mij!

Voor wie niet kan wachten: zet het boek hier alvast op je verlanglijstje 🙂

Zin in meer leuke boekentips? Ik verzamel ze allemaal voor je op deze pagina!

recensie

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. Anna
  01/01/2022 / 12:16

  Ik ben dankbaar voor de mooie momenten die er wel waren, boswandelingen met familie met fijne gesprekken. Dat we allemaal meer thuis waren, meer tijd voor spelletjes spelen aan de grote tafel. Het geeft ook wel rust dat veel dingen niet kunnen/mogen.

 2. Montse
  01/01/2022 / 21:27

  Wat een ontzettend leuke actie! Zou het erg leuk vinden om dit boek te mogen lezen, mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is o.a. minder negativiteit toe te laten en vaker dankjewel zeggen hoort daar wel bij.

 3. Marinka
  02/01/2022 / 02:11

  Leuk geschreven! Ik doe graag mee.
  Ik ben enorm dankbaar voor best een aantal mensen. De laatste 2/3 jaren waren niet al te makkelijk en ik ben zo onwijs dankbaar voor de fijne groep mensen die ik om mij heen heb. Meerdere vriendinnen stonden áltijd voor mij klaar en dat is zo ontzettend waardevol.

 4. Willeke
  07/02/2022 / 18:39

  Ik ben ontzettend dankbaar voor de warmte die ik ondervond toen ik in mijn appartement ging wonen en wel precies op het moment dat de eerste lockdown begon.
  Ik was bang voor de eenzaamheid maar dat was echt niet nodig. Een kaartje voor de deur en potje lentebloemen en een pannetje soep. Het was zo fijn. Ik ben dankbaar voor die lieve en bijzondere buren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.