https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Help, hoe ga ik mijn aandacht verdelen tussen een baby en een peuter?

aandacht verdelen baby en peuter

Als er iets is waar ik me tijdens mijn derde zwangerschap druk om heb gemaakt, behalve dan om de gezondheid van ons kindje zelf, is het wel de vraag hoe ik mijn aandacht zou moeten verdelen tussen een baby en een peuter. Help, ik heb maar twee handen en die had ik toen onze peuter nog een baby was al 24/7 nodig! Ik stelde mezelf gerust met het idee dat het andere ouders lukt en mij dus ook zou moeten lukken, maar echt geloven dat ik het kon deed ik pas toen we eenmaal een paar weken een gezin van vier waren. Voor wie mijn zorgen deelt en dezelfde geruststelling nodig heeft, bij deze mijn ervaringen met en tips voor het verdelen van je aandacht tussen een baby en een peuter!

Hoe kan ik het nu al zo zwaar hebben met maar één kind?

Heel eerlijk? Vooral aan het eind van mijn zwangerschap had ik het zwaar. Met één kind al. Ik zag op tegen de dagen met Ella alleen en kon daar wel om janken. Hoe kon ik nou geen zin hebben in een volledige dag met mijn eigen kind? Juist nu ik nog alle aandacht voor haar alleen had? Ik voelde me ontzettend schuldig. En werd bang: als ik al op zag tegen een dag alleen met mijn peuter, hoe zwaar zou ik het dan wel niet krijgen met een baby én een peuter?

‘Gelukkig’ voor mij had ik op dat moment niet al te veel tijd om te piekeren, omdat ik vrijwel dagelijks naar het ziekenhuis moest en telkens weer over een andere manier van bevallen moest nadenken. Maar goed ook, anders had ik mezelf gek gemaakt!

En dat terwijl ik achteraf volledig begrijp waarom ik me zo voelde: ik was gewoon op. Ik zie het nu op foto’s van toen, ik lees het in teksten die ik destijds schreef. Tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap sliep ik minder dan nu en knapte ik haast uit elkaar van het vele vocht dat ik vasthield. Daarbij had ik een te hoge bloeddruk, een beginnende zwangerschapsvergiftiging en een baby die zich in mijn afwijkende baarmoeder nog steeds elke dag 180 graden wist te draaien.

Waar ik tijdens mijn eerste zwangerschap fluitend doorging tot het einde – ondanks de hoge bloeddruk die ik toen ook had – kon ik nu niets anders dan toegeven dat ik er klaar mee was. Ik had nog steeds geen idee hoe ik mijn aandacht straks ook nog eens zou moeten verdelen tussen een baby en een peuter, maar alles was beter dan gevangen zitten in een lijf dat alleen maar zieker werd terwijl het een kerngezonde baby op de wereld moest zetten.

derde trimester

Ook ik kan mijn aandacht verdelen tussen een baby en een peuter

En het werd beter! Zoë is inmiddels bijna 4 maanden oud en hoewel ik het ook wel weer fijn vind om te kunnen werken, geniet ik volop van de tijd met mijn meiden. Terwijl ik dit schrijf is Zoë voor het eerst bij de gastouder, samen met haar grote zus natuurlijk. Tussen de voedingen door kan ik dus eindelijk weer eens flink doorwerken. Heerlijk! Maar ik verheug me nu alweer op morgen, wanneer ik mijn meisjes weer lekker bij me heb. Allebei!

Mijn aandacht verdelen tussen een baby en een peuter blijkt immers helemaal niet zo moeilijk – tot nu toe dan. Uiteraard kom ik soms armen tekort en moet één van de twee soms even wachten. Maar zelfs nu Zoë niet helemaal lekker in haar vel zit redden we ons prima met z’n drietjes. En verheug ik me dus wél weer op die dagen alleen met niet één, maar twee kinderen!

Tips om je aandacht te verdelen tussen een baby en een peuter

Hebben we geluk met een baby en een peuter die goed op elkaar inspelen? Misschien. Of heeft het te maken met hoe wij onze peuter voorbereidden op de komst van haar zusje? En hoe we haar betrekken bij de verzorging van Zoë? Vast ook wel een beetje.

1. Bereid je peuter voor de komst van de baby

Wij begonnen immers op tijd met de voorbereidingen voor de komst van Ella’s zusje. Pakketjes voor de baby maakten we samen open en gaven we een plekje. Ella ‘hielp’ met de inrichting van de babykamer en regelmatig spraken we over wat ze met haar zusje zou kunnen doen als ze er eenmaal zou zijn: kusjes geven, knuffelen en spelen natuurlijk! Ook lazen we tientallen avonden het boek ‘Ik ben je grote zus’: een prachtig boekje om een peuter voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Al gauw vroeg Ella zelf om dit boekje en wist ze precies wat de grote zus op elke bladzijde met haar kleine broertje of zusje deed.

2. Betrek je peuter bij de verzorging van de baby

Toen Zoë er eenmaal was betrokken we Ella direct bij haar verzorging. Al in de kraamweek stond Ella naast de kraamverzorgster Zoë’s luier te verschonen en ze was maar wat trots als ze ons kon helpen door een hydrofiele doek uit de la te pakken. Luiers heb ik die eerste weken nauwelijks weggegooid: dat deed alleen de trotse grote zus.

Inmiddels weet Ella dan ook precies wat Zoë nodig heeft. “Mama, Zoë huilt! Zoë wil drinken!” Ella helpt me regelmatig met het open- of dichtdoen van mijn beha en houdt soms zelfs mijn borst vast terwijl Zoë drinkt. Hilarisch natuurlijk, maar ook enorm schattig. En hé, het werkt!

3. Praat veel met je peuter

Terwijl Ella dat doet, praten we honderduit over wat voor grote meid zij al is, dat Zoë nog flink moet groeien en hoe ze over een tijdje steeds meer samen kunnen gaan spelen. Zo laat ik Ella voelen dat ze als trotse zus een belangrijke plaats inneemt in ons gezin en begeleid ik haar tegelijkertijd haar stap voor stap bij alle ontwikkelingen die Zoë doormaakt. Ik leg haar uit wat Zoë wel en niet kan en bereid haar voor op wat er gaat komen. Zoë krijgt andere kleertjes aan, want ze is goed gegroeid. Zoë krijgt prikjes, zodat ze niet ziek wordt. En natuurlijk weet Ella al dat Zoë binnenkort hapjes gaat krijgen: die gaan we samen maken en uiteraard ook samen aan Zoë geven!

aandacht verdelen baby en peuter

3. Geef je peuter een eigen baby

Als Ella al even niet met Zoë bezig is, heeft ze haar eigen baby om te verzorgen. Mama een baby, Ella een baby – zo staan we weer gelijk! Ella kreeg haar pop in de kraamweek, zodat ook zij samen met de kraamverzorgster voor haar baby kon zorgen. Luiers verwisselen, aan- en uitkleden, flesjes geven en laten slapen. Alleen doet Ella’s baby direct haar ogen dicht als je haar speentje een kwartslag draait, zo makkelijk werkt het bij Zoë helaas niet 😉

4. Denk in oplossingen

Uiteraard blijft het soms aanpoten met twee kinderen en zijn er momenten waarop het even niet allemaal zo relaxed verloopt. Op die momenten is het belangrijk om te denken in oplossingen. Waar ik als ik tijd heb om te piekeren juist alleen maar beren op de weg zie, zie ik onder tijdsdruk juist mogelijkheden. Twee kinderen tegelijkertijd aankleden? Doen we gewoon op het grote bed. Of ik leg Zoë op een dekentje op de grond op Ella’s kamer. Met twee kinderen de trap af? Ella op haar billen, terwijl ik Zoë vasthoud. Of Ella wacht als een trotse grote zus gewoon even boven terwijl ik eerst Zoë beneden op haar speelkleed leg. En als papa nu even één boterham extra smeert voordat hij naar z’n werk gaat, kan Ella meteen aanvallen terwijl ik Zoë voed.

Op tijd opstaan, niet treuzelen (maar ook niet in de stress schieten) en stap voor stap doen wat er moet gebeuren. Vooral niet te veel nadenken en gewoon doen! Normaal gesproken zou ik dat heel hard naar mezelf moeten roepen, maar op de één of andere manier lukt het me nu vanzelf. Dus hé, jou vast ook!

5. Wees voorspelbaar

Naast je peuter moet ook je baby natuurlijk wennen aan het wel of niet krijgen van aandacht. Het grote verschil is dat een eerste kind gewend is alle aandacht te krijgen en die nu opeens moet delen, terwijl een baby nog helemaal niets gewend is. Hoewel: 9 maanden lang continu alles krijgen wat je nodig hebt is wel even andere koek dan op een kleedje wachten tot je grote zus haar jas heeft aangetrokken!

Wat ons enorm hielp was heel snel voorspelbaarheid creëren. Ella en Zoë ‘weten’ allebei dat Zoë eerst slaapt, dan drinkt, dan speelt en dan weer naar bed gaat. En vrijwel altijd ook nog eens direct na het drinken poept. Een heel duidelijk ritme: we hoeven alleen maar deze volgorde van activiteiten aan te houden, zonder verder veel op de klok te moeten kijken. Alleen Zoë’s wakkertijd houd ik nu natuurlijk goed in de gaten!

aandacht verdelen baby en peuter

6. … en tegelijkertijd flexibel

Maar natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel. Soms loopt het net even anders dan gepland of moet je roeien met de riemen die je hebt. Ik probeer wat dat betreft in ieder geval altijd Ella’s ritme aan te houden, omdat zij natuurlijk al veel meer vastgeroest zit in vaste patronen én ze nog maar één dutje doet om rekening mee te houden. Moet ik met Zoë de deur uit en komt ze daardoor in de knoei met haar dutjes? Dan vertrek ik misschien wel wat eerder, zodat ze een powernapje kan doen in de wandelwagen. Met Ella naar de speeltuin? Hop, Zoë in de draagzak of –doek. Dat laatste is wat mij betreft sowieso een must met een baby en een peuter. Vooral in die eerste weken heb ik Zoë héél veel gedragen. I-de-aal! Zo had ik toch mijn handen vrij om met Ella te spelen, terwijl Zoë lekker bij mij kon slapen. Dat is nog eens letterlijk tegelijkertijd aandacht geven aan een peuter én een baby 😉

7. Volle aandacht voor je peuter

Belangrijk is denk ik echter wel dat je ook regelmatig de volle aandacht hebt voor je peuter. Als Zoë in bed ligt neem ik dan ook bewust de tijd om een spelletje te spelen met Ella, samen te knutselen of een puzzel te maken. Natuurlijk moet ze ook zelf spelen, maar door haar te laten merken dat als Zoë in bed ligt zij vaak de volle aandacht krijgt, leert ze ook te wachten op haar beurt. En merkt ze vanzelf dat haar tijd ook wel weer komt!

8. Zet een joker in

And if all else fails, dan zet je toch gewoon een joker in? Joh, zo erg is een beetje schermtijd heus niet. Wij doen er in ieder geval niet moeilijk over. Zeker aan het eind van de middag, wanneer Zoë vaak een beetje jengelig is en ik moet koken, mag Ella lekker even televisie kijken. Zo noemt ze het zelf overigens ook al: ‘lekker even Paw Patrol kijken’. Bakje rauwkost erbij en ze heeft direct wat vitamientjes binnen, terwijl ik me kan richten op Zoë en het eten!

Meer tips om je aandacht te verdelen tussen een baby en een peuter

Al met al valt het me dus helemaal niet zo zwaar om mijn aandacht te verdelen tussen een baby en een peuter. Inderdaad: andere ouders kunnen het, dus kan ik het ook! En jij ongetwijfeld ook.

Ben je zelf al ouder van meerdere kinderen en heb je tips voor aanstaande ouders van een tweede kind die net als ik tijdens de zwangerschap denken ‘Help, hoe moet ik straks mijn aandacht gaan verdelen tussen een baby en een peuter?’ Drop je tips hieronder of op Instagram of Facebook!

aandacht verdelen peuter baby
Volg:
Delen:

12 Reacties

 1. 14/01/2022 / 12:13

  Wat fijn dat het aandacht verdelen zo meevalt en dat het prima gaat. Dat is ook mijn ervaring hiermee. Vaak gaat het toch wel vanzelf, dit soort dingen.

 2. Claire
  14/01/2022 / 13:28

  Dit artikel had niet op een beter moment kunnen komen. Dankjewel voor de tips! Het is ook iets waar ik tijdens de zwangerschap van ons tweede kleintje heel erg mee bezig ben. Maar zo te lezen, hoef ik mij nergens zorgen over te maken en komt het allemaal goed.

  • Giulia Califano
   Auteur
   17/01/2022 / 10:23

   Dat snap ik! Ongetwijfeld komt het bij jullie ook helemaal goed <3

 3. 14/01/2022 / 13:49

  Goed onderwerp! Vervelend dat je je zo drukt hebt gemaakt om de gezondheid van je derde kindje. Ook snap ik wel dat je jezelf de vraag hebt gesteld: hoe je je aandacht zou moeten verdelen tussen een baby en een peuter. Goed bezig! Zorgen voor kinderen lijkt mij ook niet al te makkelijk, tot je je ritme En structuur hebt gevonden. Wel heftig dat je dat meemaakte. En gelukkig maar had je niet veel tijd om te piekeren, piekeren is nooit fijn. Het slapen lijkt mij ook wel pittig of als je ziek bent. En een hele mooie zwangerschapsfoto! Goede tips schat!

 4. 14/01/2022 / 13:49

  Daarnaast denk ik ook wel dat het vanzelf gaat. Het is de natuur. Maar wel fijn om zulke tips te mogen lezen!

 5. Cynthia
  15/01/2022 / 12:34

  Mooie uitgebreide blog met tips. Ik heb zelf maar 1 dochtertje, maar kan me goed voorstellen dat deze tips werken. Mooi dat jullie enigszins de balans hebben in de aandacht voor beide kids.

 6. Wanda
  15/01/2022 / 17:23

  Lijkt me inderdaad wel lastig als je zwanger bent van de tweede en nummer 1 huppelt ook vrolijk rond en wil ook zijn/haar aandacht. Ach, in de praktijk komt het vast wel goed.

 7. 15/01/2022 / 19:09

  Lijkt me best lastig om een goed ritme voor iedereen te vinden. Handige tips deel je

 8. 17/01/2022 / 12:35

  Fijn dat het zo voor je meevalt. Dat was bij ons ook zo, het ging eigenlijk best vanzelf en peuter werd overal bij betrokken. Alleen toen peuter enkele keren in het ziekenhuis opgenomen werd in die periode was het lastig.

 9. Mandy
  19/01/2022 / 15:45

  Wat een goede tips! Helaas kan ik geen tips toevoegen want ik heb nog geen één baby, laat staan nog een peuter erbij haha!

 10. 24/01/2022 / 16:38

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Het is wel echt een ding denk ik hoor als je twee aandacht moet geven, vooral als de ander dan op een negatieve manier wel weer (bijvoorbeeld) aandacht zoekt. Ik heb 1 zoontje en vind het eerst wel prima haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.