https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zo creëer je sfeer in een zwart-wit interieur

zwart-wit interieur

Wie bij ons binnenstapt, schrikt vaak even van ons interieur: het is zo zwart-wit! Om even later toe te geven dat het best wel sfeervol is. Zwart is chique, stoer en niet zo steriel als wit. Wit is daarentegen licht, fris en lekker basic. Wat ons betreft de ideale combinatie om een stijlvol interieur te creëren. En met de juiste accessoires maak je een zwart-wit interieur nog sfeervol ook! Hoe wij dat doen? Dat vertel ik je graag!

Contrasten

Zwart en wit zijn natuurlijk elkaars tegenpolen, dus door zwarte meubels te plaatsen in een interieur met witte muren creëer je enorme contrasten. Persoonlijk vind ik dat wel tof: het valt op en geeft een ruimtelijk effect. Tegelijkertijd zorgen deze sterke contrasten wel voor scherpe lijnen en kan een zwart-wit interieur kil overkomen. Wat daarbij helpt is het doorbreken van deze contrasten. Door andere kleuren toe te voegen bijvoorbeeld! Dat brengt me dan ook direct bij de eerste tip:

1. Voeg een accentkleur toe

Als je naar ons interieur kijkt zie je het meteen: zwart, wit en groen. Onze muren zijn wit, onze meubels zwart en onze accessoires overwegend mintgroen. Groen is fris, natuurlijk en past zowel bij wit als bij zwart. Ook kamerplanten zijn vrijwel altijd groen, dus zo creëer je meteen één mooi geheel.

Maar natuurlijk kan een andere kleur ook! Okergeel vind ik bijvoorbeeld ook mooi en warm, evenals donkerrood. Het fijne van een zwart-wit interieur als basis is dat je met accessoires in een bepaalde accentkleur eenvoudig de sfeer in een kamer kunt veranderen. Mintgroen of okergeel voor een vrolijk lentegevoel bijvoorbeeld en donkerrood in de herfst om – samen met wat kaarsen – een warme sfeer te creëren.

zwart-wit interieur

Zwart-wit interieur met sfeervolle accessoires

Over kaarsen gesproken: die creëren natuurlijk ook sfeer. Net zoals andere accessoires die je een knus gevoel geven. Stevige kussens bijvoorbeeld, een lekker warm vloerkleed en sfeerverlichting. Toen wij ons vloerkleed een poosje aan de kant hadden gezet omdat Ella leerde naar de wc te gaan, vond ik onze zithoek opeens heel kil. Nu het vloerkleed er weer ligt is het direct weer één gezellig geheel!

2. Kies voor sfeervolle accessoires

In een zwart-wit interieur geef ik dan ook de voorkeur aan sfeervolle accessoires. Een strak laagpolig vloerkleed kan ook mooi zijn, maar geeft over het algemeen minder sfeer. Een strakke bank zonder sierkussens ziet er lekker minimalistisch uit, maar minder knus. Juist in een zwart-wit interieur wordt het dan misschien net iets te kil.

Zwarte accessoires met strakke lijnen geven een interieur in houtlook wellicht net die stoere touch die het nodig heeft, terwijl een zwart-wit interieur juist de warmte van houtkleuren kan gebruiken. Niet voor niets kozen wij voor een houten vloer en ben ik dol op de mijlpaalblokken van de meisjes die boven onze televisie staan. Ook de houten boomschijf die op onze eettafel ligt vind ik een echte eyecatcher!

En ’s avonds, dan creëer je natuurlijk sfeer met verlichting in de vorm van lampen en/of kaarsen. Niets zo knus als romantisch (kaars)licht! Een kaarsje op een zwarte ondergrond en tegen een witte muur aan zorgt voor een hele warme overgang en brengt licht en donker zo vrij letterlijk samen. Prachtig, toch?!

zwart-wit interieur

Structuur in een zwart-wit interieur

Met vloerkleden, kussens en plaids van bijvoorbeeld OTTO kun je natuurlijk kleur aanbrengen in je zwart-witte interieur en ze geven je een knus gevoel, maar ze bieden ook nog een ander voordeel: ze hebben een andere structuur dan strakke muren en meubels. Nu zijn onze muren al niet helemaal strak: wij kozen bewust voor spachtelputz in plaats van egale witte muren. Daarnaast brachten we structuur aan door te kiezen voor een zachte bank en stoffen eetkamerstoelen – allemaal in ongeveer dezelfde grijze kleur. En natuurlijk met het eerdergenoemde vloerkleed en de sierkussens op de bank!

3. Speel met diverse structuren in je interieur

Mijn derde tip is dan ook om te spelen met diverse structuren in je interieur. Meubels met reliëf op de deurtjes, stoffen stoelen en plankjes in plaats van fotolijsten aan de muren zorgen voor een speels effect en verhogen het ‘knuffelgehalte’ van je interieur. In mijn ogen komt een ruimte zo meer tot leven en – tenzij je alleen maar naar je interieur wilt kijken – is dat natuurlijk precies wat je wilt!

speelgoed

Leef en laat leven

Dat brengt me meteen bij de laatste ’tip’: leef in je interieur. Ons zwart-witte interieur is al lang niet meer zo zwart-wit sinds we kinderen hebben 😉 Kinderen brengen kleur aan in je leven, en dus ook in je interieur!

4. Leef in een zwart-wit interieur

Maar ook als je geen kinderen hebt, is het heus niet erg als je woonkamer er niet altijd tot in de puntjes perfect gestyled uitziet. Wat mij betreft mag je zien dat ergens geleefd wordt! Juist zo wordt een ruimte gezellig: door die persoonlijke touch van een rommeltje hier en daar. Geen bergen troep natuurlijk, maar als je bijvoorbeeld vaste plekjes creëert waar ‘rommel’ mag liggen, zie je dat er in een ruimte geleefd wordt, zonder dat je je daaraan hoeft te storen. Een mandje op de eettafel bijvoorbeeld of een brievenstandaard op het dressoir. Ideaal om wat dingen die je later nog moet oppakken

Net zoals het leven niet zwart-wit is, zal je interieur dat ook nooit zijn. En maar goed ook, want van een beetje kleur fleurt alles op!

zwart-wit interieur
Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.