https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

We hebben een overkapping!

overkapping

Of we al klaar zijn met onze tuin? Bijna! We begonnen met het compleet leeghalen van onze achtertuin – alleen de druivenstruik bleef staan. We lieten het hele stuk opnieuw betegelen, bouwden een kruidentuin en legden kunstgras aan. Vervolgens haalden we de voortuin volledig leeg, betegelden die en creëerden ook daar een plantenbak. En toen was het tijd voor de overkapping! Hoe en wat precies en waar we de komende tijd nog mee aan de slag willen, dat leg ik je uit in een nieuwe tuinupdate 🙂

Één overkapping

Lange tijd was het de vraag: welke kant van de tuin gaan we overkappen? Een overkapping aan het huis vast zou ideaal zijn om lekker droog en beschut buiten te kunnen zitten en onze tuinmeubels te beschermen. We hebben echter wel al een elektrische zonnewering waaronder we in de zomer kunnen genieten van schaduw. Een overkapping aan de achterkant van de tuin had daarom onze voorkeur: zo kunnen onze fietsen droog en uit de zon buiten staan en heeft mijn man een overdekte plek om te klussen. Wel zo handig aangezien we maar een heel klein schuurtje hebben!

En absoluut geen gek idee, want diverse bewoners uit onze buurt hebben hetzelfde gedaan of laten doen. Ideaal om zo wat extra (opberg)ruimte te creëren!

Moeilijk was het ook niet, aldus manlief de klusser. Hij heeft allereerst het muurtje bij de poort opgehoogd, zodat dat op gelijke hoogte kwam met het schuurtje en de muur aan de achterkant van de tuin. Vervolgens heeft hij een grote dwarsbalk geplaatst tussen het schuurtje en de muur bij de poort. Haaks daarop kwamen meerdere balken die liepen vanaf de muur aan de achterkant van de tuin tot aan die dwarsbalk. Houten platen erop, bedekken met EPDM-dakbedekking en afmaken met een witte plaat aan de voorkant – net zoals bij het schuurtje.

Dat alles nét niet waterpas, want: regenwater. Dat moet ergens naartoe! Dus werd de hele overkapping een heel klein beetje scheef gebouwd, met een afwijking naar rechtsvoor. Daar maakte mijn man een gat, waaraan hij een regenpijp bevestigde. Regenton eronder en we kunnen op droge dagen de tuin sproeien met ons eigen opgeslagen water!

overkapping

Of toch twee overkappingen?

Of we de andere kant van de tuin ook nog overkappen? Voorlopig in ieder geval niet, maar zeg nooit nooit. Het nadeel van twee overkappingen is dat het onoverkapte deel van de tuin zo wel erg klein wordt. Aan de andere kant: het gras en de kruidentuin liggen precies in dat stuk, dus wat dat betreft zou het wel kunnen. Ik zou het vooral voor ons toekomstige tuinmeubilair wel fijn vinden als het beschut kan staan. We hebben nu een tweedehands set die niet al te lang meer meegaat en die zou ik graag vervangen voor een wat luxere set. Dat moet er nu dus wel eentje worden die weerbestendig is, want we hebben onvoldoende opbergruimte om een hele tuinset op te slaan.

Wat dat betreft zou ik het dus wel zien zitten om in de toekomst ook nog een overkapping aan het huis vast te maken. En wat ik dan helemaal tof zou vinden zijn glazen schuifwanden, waarmee we een tuinkamer kunnen creëren. Ja, we geven dan wel een stuk onoverkapte tuin op, maar we creëren er tegelijkertijd een stuk huis bij! Heater erin en we kunnen vrijwel het hele jaar door lekker een soort van buiten zitten. Dat lijkt me heerlijk!

Ideaal ook voor als de meisjes wat groter worden. Zij kunnen daar dan gezellig met hun vriendinnen vertoeven, zonder dat hun ouders hen op de vingers zitten te kijken. Of andersom natuurlijk: wij in de tuinkamer en de meiden in de woonkamer. Ieder z’n ding! Maar zover is het (gelukkig) nog lang niet.

muismeloentjes

Op de kluslijst

Allereerst moet de tuin eerst maar weer eens netjes opgeruimd en wat sfeervoller ingericht worden. De achterdeur is niet om aan te zien, die heeft echt een ander kleurtje nodig. De schuur kan nu eindelijk écht goed opgeruimd worden en onder de overkapping is meneer de klusser alweer bezig met een uitklapbare werkbank. Ondertussen verzamelt hij daar allerlei troep die afgevoerd moet worden. De tegels kunnen wel weer een opfrisbeurt gebruiken en ik zou graag de kabel van de buitenlamp bij het terras wegwerken met beplanting. En dan weer lekker volop tuinieren!

De afgelopen zomer genoten we al van allerlei lekkers uit eigen tuin, zoals mini-komkommers die stiekem best groot werden en overheerlijke muismeloentjes. Ik was wat huiverig om de moestuin in te duiken, omdat ik zwanger was en onze katten ook in de tuin poepen. Ook met handschoenen aan vond ik dat best spannend! Komende zomer is Ella 3 jaar en zal Zoë ook al driftig rondkruipen. Heerlijk om dan samen aan de slag te gaan!

Zo wordt onze tuin steeds meer ‘onze’ tuin. En dat is maar goed ook, want voorlopig zijn we nog niet van plan hier weg te gaan! Hoewel een iets groter huis met een iets grotere tuin wel welkom zou zijn, zeker om zo’n prachtige tuinkamer in te kunnen creëren. Maar hé, je moet ergens over dromen, toch?

overkapping

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Verasol. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.