https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

3x leuk én leerzaam buiten spelen

buiten spelen

De r is uit de maand, de zon laat zich steeds vaker zien en de vogels beginnen elke ochtend eerder te tjilpen. Heerlijk! Vroeger was ik al dol op mooi lente- en zomerweer, maar sinds ik kinderen heb nog meer. Tuindeur open en buiten spelen maar! Met een peuter én een baby vind ik het al helemaal ideaal om een achtertuin te hebben waarin ik onze oudste dochter fijn kan laten spelen terwijl haar zusje slaapt. Dat is leuk én leerzaam!

Buiten spelen is gezond

Buiten spelen is natuurlijk fantastisch: buiten valt veel meer te beleven dan binnen en hoewel het onze peuter natuurlijk nog geen barst kan schelen, is het ook nog eens hartstikke gezond. Sinds de zon zich een paar weken geleden opeens fanatiek liet zien heeft ze een ander kleurtje op haar gezicht en dat staat haar prachtig! Een lekkere gezonde blos van al die frisse lucht en vitamine D die ze buiten vangt 😉

Toch vind ik buiten spelen ook altijd een beetje spannend. Tuintegels zijn hard, zand is vies (zeker als je katten erin poepen) en je weet maar nooit wat voor planten of dieren je onverwachts tegenkomt. Dat maakt buiten spelen echter ook ontzettend leerzaam! En daar kun je als ouder natuurlijk mooi gebruik van maken.

1. Op ontdekkingsreis

Zo is onze peuter al behoorlijk verstandig, maar aan de ene kant soms ook een tikkeltje rebels en aan de andere kant zo nu en dan een echte schijtluis. Zit er een mier op de glijbaan dan moet ik absoluut naar buiten komen, maar als ze in haar eentje de moestuin leeg staat te scheppen geeft ze geen kik. Totdat ze een worm tegenkomt natuurlijk!

Binnen bepalen we zelf wat waar te zien is en wie we in ons huis uitnodigen. In de tuin is dat echter een ander verhaal. Dat maakt het telkens weer spannend, maar ook heel leuk! Zo leert je kind onbewust heel veel over de natuur. De oorzaak-gevolgrelatie van regen en een natte glijbaan bijvoorbeeld. Dat het warm moet zijn voordat je het zwembad op kunt zetten en dat het alleen sneeuwt als het koud is. Welke dieren er onder de grond leven en in de lucht vliegen. Je hebt in feite helemaal niets nodig om op ontdekkingsreis te gaan in je eigen tuin, maar leert er heel veel van!

buiten spelen

2. Tuinvrouwtje in de dop

Ook over hoe planten en bloemen groeien bijvoorbeeld. Mijn persoonlijke favoriet: samen in de tuin werken. Harkje in de hand, emmertje mee en onkruid verzamelen maar. Gaatjes graven met onze eigen schepjes en bloemetjes planten. Als het aan Ella ligt eten we deze zomer komkommers, aardbeien, wortels, erwtjes, pasta en toetjes uit eigen tuin. Met een klein beetje fantasie moet dat wel lukken!

Door al vroeg te beginnen met tuinieren, hoop ik onze kinderen respect voor de natuur en waardering voor wat er op hun bord ligt bij te brengen. Iemand – of wij dat nu zijn of een boer – heeft er immers hard voor moeten werken!

3. Motorische vaardigheden

Helaas voor Ella kan er niet altijd in de tuin gewroet worden. Soms moet er ook gekookt, een zusje gevoed of een vaatwasser uitgeruimd worden – en dan mag zij zichzelf vermaken. Gelukkig bestaat er fantastisch veel buitenspeelgoed voor kinderen! Stoepkrijt, bellenblaas, ballen – de klassiekers doen het altijd goed. Favoriet is en blijft echter toch vooral het klim- en klauterspeelgoed: alles wat ondergetekende nou juist zo nu en dan een beetje spannend vindt, in verband met stuntgevaar. Haar motorische vaardigheden, of beter gezegd: het gebrek daaraan, heeft onze peuter immers duidelijk van haar moeder.

Maar dat is nu juist wat ze buiten kan oefenen! Door te klimmen, te fietsen, te springen en te rennen oefent ze haar grove motoriek. Lage muurtjes en stoepranden zijn prachtig speelgoed voor een peuter: ze kunnen eroverheen lopen en hun evenwicht bewaren, om er vervolgens vanaf te springen. Ook een loopfiets is ideaal om te oefenen met evenwicht en een goede voorloper op een echte fiets – die laatste krijgt Ella binnenkort voor haar 3e verjaardag. Bij kinderspel vind je nog veel meer buitenspeelgoed voor kinderen om te oefenen met hun motorische vaardigheden, zoals een hindernisbaan, behendigheidsparcours of een wiebelplank. Ideaal om je kind heerlijk mee uit te laten razen en tegelijkertijd te laten leren!

Leuk en leerzaam buiten spelen

Zo valt er buiten natuurlijk nog veel meer te beleven en te leren. Je hoeft er alleen maar voor naar je kind te kijken en het te volgen. Dat is althans vooral wat ik doe. Zo verzinnen we samen spontaan de leukste spelletjes die tegelijkertijd ontzettend leerzaam zijn. Wat wil een kind nog meer?! 😉

buiten spelen

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Kinderspel. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.