https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Wat heb je nodig om te bloggen?

nodig bloggen

Is bloggen anno 2022 nog een ding? Absoluut! Natuurlijk hebben sociale media zoals Instagram, TikTok en YouTube de afgelopen jaren enorm veel terrein gewonnen, maar blogs blijven onmisbaar. Ga maar eens na: wat doe jij als je iets wilt opzoeken? Googelen! En wat kom je daar tegen in de zoekresultaten? Webpagina’s en blogs! Blogs geven antwoord op vragen die leven onder de mensen. Vragen zoals: wat heb je eigenlijk nodig om te bloggen?

Blogger met ervaring

Het eerste bericht op deze website stamt van 24 januari 2017, ruim 5 jaar geleden. Zelfs daarvoor was ik echter al actief als blogger. Ik durf mezelf dus gerust een ervaringsdeskundige te noemen. Te meer omdat ik als tekstschrijver ook regelmatig blogs schrijf. Het zijn mijn favoriete opdrachten! Daarom startte ik in april 2021 ook met het geven van gratis blogtrainingen, bied ik blogstrippenkaarten aan en geef ik tekstadvies. Eerlijk is eerlijk: ik zou willen dat ik meer tijd had om te bloggen. Daar ben ik momenteel dan ook hard voor aan het werk!

Ik vind het fantastisch om blogs de wereld in te slingeren om andere mensen te helpen. Door een herkenbaar verhaal te vertellen en zo steun te bieden. Door vragen te beantwoorden, door inspiratie te bieden of door tips te geven. Met blogs kun je alle kanten op! Je kunt er zelf je ei in kwijt en als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kun je er zelfs een leuk zakcentje mee bijverdienen.

blog nodig

Wat heb je nodig om te bloggen?

Maar hoe begin je dan met bloggen? En wat heb je nodig om te bloggen? Een van de vele voordelen aan bloggen is dat je er in principe direct mee kunt beginnen en je nauwelijks iets nodig hebt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!

Wat je écht nodig hebt, is toegang tot het internet. Daarop maak je allereerst een website. Moeilijk? Nee, hoor. Je koopt gewoon een domein en een hostingpakket en installeert daarop een content management systeem (CMS) zoals WordPress. In WordPress zelf kun je vervolgens kiezen voor een gratis thema, waarmee je in principe direct aan de slag kunt!

Je blog staat op dat moment nog in de kinderschoenen en er valt nog heel veel aan te verbeteren, maar het begin is gemaakt. Meer heb je niet nodig om te starten! Een laptop met toegang tot het internet, zodat je kunt inloggen op je eigen website en wanneer je maar wilt blogs kunt publiceren. Hoe je goede blogs schrijft, is weer een heel andere vraag. Een vraag die ik gedeeltelijk voor je beantwoord in mijn gratis blogtraining, waarin ik je onder andere leer hoe je een goed onderwerp kiest voor je blog en hoe je je blog optimaliseert voor zoekmachines.

nodig blog

Hoe verbeter je je blogs?

Wil je er echter nog meer uithalen en je blogs professionaliseren, dan ga je je verdiepen in uitgebreidere mogelijkheden. Je kunt een WordPress-thema kopen, zodat je je website een mooiere uitstraling kunt geven en beter kunt aanpassen aan je eigen wensen en behoeften. Je kunt gebruik gaan maken van Canva om mooie afbeeldingen te maken in je huisstijl. Er zijn talloze plugins die je kunt downloaden om zowel je eigen gebruikservaring als die van je bezoekers te optimaliseren. Je kunt een nieuwsbrief starten om geïnteresseerde bezoekers regelmatig op de hoogte te brengen van nieuwe updates. Het zijn slechts een aantal voorbeelden van creatieve manieren om je blogs te verbeteren. Heb je de tijd om je erin te verdiepen, dan gaat er een wereld voor je open!

Ben je een echte professional of combineer je het bloggen bijvoorbeeld met fotografie, grafisch design of video? Dan zou je op termijn zelfs kunnen investeren in een workstation. Dat is een extra krachtige computer die over gespecialiseerde hardware en software beschikt om specifieke taken uit te voeren. Bij ikbenstil vind je bijvoorbeeld speciale workstations voor Photoshop die zeer geschikt zijn voor fotografen.

Je kunt het dus écht zo gek maken als je zelf wilt. Al voor een paar euro per maand gooi je een website de lucht in waarop je laagdrempelig kunt beginnen met bloggen. Hoe meer je blogt en hoe meer bezoekers je ontvangt, hoe meer je zult gaan investeren in je blogs. Omdat je het leuk vindt én omdat het kan, want hoe groter je blog, hoe meer je ermee kunt verdienen. Of je dat nu doet via je blog zelf of omdat je met je blogs klanten binnenhaalt – het kan immers allebei.

Je hebt dus niet veel nodig om te beginnen met bloggen en zelf te gaan ervaren wat bloggen voor jou kan betekenen. Het is zo eenvoudig dat iedereen het kan, al helpt het natuurlijk wel als je een beetje leuk kunt schrijven 😉

Zou je graag meer willen leren over hoe je kunt beginnen met bloggen, hoe je sterke blogs schrijft of hoe je geld verdient met bloggen? Laat het me weten!

nodig bloggen

Dit artikel is tot stand gekomen samen met ikbenstil. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.