https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

10 tips om de inflatie te verslaan door te sparen en besparen

inflatie verslaan

Hoge inflatie, stijgende prijzen, financiële problemen – ik heb er de ballen verstand van, maar het raakt me wel. Net als ieder ander. Al die dure toekomstdromen (lees: vooral een nieuwe keuken) worden een stuk minder haalbaar wanneer ons geld minder waard wordt. De oplossing? Meer geld creëren. En dan bedoel ik natuurlijk niet geld bijdrukken, want dat schijnt niet de manier te zijn. Al helemaal niet als je het heft in eigen hand neemt 😉 Toevallig ben ik tegenwoordig echter best een nerd geworden als het op sparen en besparen aankomt, dus ik geef je 10 tips die ik toepas om de inflatie te verslaan!

1. Aanbiedingen scoren

Met stip op één: gebruikmaken van aanbiedingen. Daar ben ik altijd al een fan van geweest. Als ik iets nieuws heb hoor ik mijn moeder al: ‘In de aanbieding zeker?’ Uiteraard! Waarom zou je immers de volle mep betalen als het ook voor minder kan?

Tegenwoordig ga ik hier nog een stapje verder in en noteer ik van wat duurdere producten die ik vaak nodig heb wat de beste aanbieding is. Plantaardige kaas koop ik bijvoorbeeld nooit zonder korting, maar ook voor 15% korting loop ik niet warm meer als ik weet dat er zo nu en dan acties voorbijkomen zoals het 2e product voor de halve prijs of zelfs 1+1 gratis. Alleen bij een écht goede aanbieding sla ik in, genoeg om een paar weken tot maanden door te komen – tot de volgende héle goede aanbieding.

Uiteraard doe ik dat ook met nog duurdere uitgaven, tenzij het echt niet anders kan. Toen ik onlangs een nieuwe laptop nodig had moest ik wel, maar ik kocht wel een tweedekans model. Kan een grote uitgave wel wachten, dan zou ik bijvoorbeeld de aanbiedingen rondom Black Friday in de gaten houden. Ik vind het eigenlijk een vreselijke hype, maar het kan nu eenmaal wel een hoop geld schelen.

2. Tweedehands kopen én verkopen

Over tweedekans producten gesproken: je hoeft natuurlijk ook niet alles nieuw te kopen. De laptop die ik kocht was een tweedekans product, wat betekent dat het product uit de verpakking is gehaald en weer is teruggestuurd, maar nog in zo goed als nieuwe staat verkeert. In mijn geval bevatte de doos een deukje en was het beeldscherm schoongeveegd, meer niet.

Een laptop zou ik niet zo snel echt tweedehands kopen, maar kleding en speelgoed voor de kinderen dan weer wel. Ze hebben het allemaal maar zo kort nodig, dat het zonde is om alles nieuw te kopen. Nu scheelt het dat ik twee dochters heb, dus alles wat ik voor de oudste koop schuift over een paar jaar door naar de jongste. Maar zeker zoiets als een fiets, die koop ik toch echt met alle liefde tweedehands!

En alles wat ze allebei niet meer nodig hebben, dat zet ik zelf te koop. Ik ben groot fan van Vinted, waar ik het geld dat ik verdien aan wat ik verkoop kan laten staan om uit te geven aan tweedehands aankopen. Zo hoef ik mijn bankrekening niet eens aan te raken!

inflatie verslaan

3. Sparen

Wat ik daarmee bespaar, kan ik weer mooi aan de kant zetten om voor de kinderen te sparen. Als de prijzen zo de pan uit rijzen, is het immers onmogelijk om te voorspellen hoe hun financiële toekomst eruit gaat zien. Daarom vind ik het belangrijk om structureel geld voor hen aan de kant te zetten, zodat ze op hun 18e in ieder geval al een buffer hebben om op terug te vallen om bijvoorbeeld hun rijbewijs te halen of collegegeld te betalen.

Zomaar lukraak op de eerste de beste bankrekening sparen is in deze tijd echter geen goed idee meer. De spaarrente is historisch laag, dus is het des te belangrijker om op zoek te gaan naar de bank met de voor jou hoogste spaarrente. Welke bank dat is kan voor iedereen verschillen, omdat naast de spaarrente ook de voorwaarden kunnen verschillen. Zo kun je op een speciale spaarrekening voor een kind vaak meer spaarrente krijgen dan op een gewone spaarrekening. Daar hebben wij dan ook gebruik van gemaakt en met geluk, want vlak nadat we Zoë’s rekening hadden aangevraagd daalde de rente op die rekening enorm! Of we met de nieuwe voorwaarden voor dezelfde spaarrekening zouden kiezen is dus maar de vraag, maar gelukkig voor ons waren we (of was Zoë 😉) net op tijd.

4. Spreiden

Naast sparen zijn er ook andere manieren om je geld vast te zetten en te laten groeien. Juist in dit soort onzekere tijden is het belangrijk om je geld te spreiden. Een beetje spaargeld hier, wat beleggingen daar, een paar cryptomunten in je portefeuille en natuurlijk altijd een buffer achter de hand om op terug te vallen. Ook al heb je niet veel geld om in te leggen, als je verstandig te werk gaat kunnen alle beetjes helpen om de inflatie te verslaan.

Door je geld te spreiden voorkom je immers dat je met lege handen staat wanneer nou net die ene bank waar jij al je spaargeld bij had gestald failliet gaat. Of wanneer die ene cryptomunt waar jij heilig in geloofde totaal in elkaar klapt… Een scenario dat veel investeerders onlangs werkelijkheid hebben zien worden! Ook met mijn beleggingen gaat het op dit moment niet zo lekker, maar doordat ik mijn geld heb gespreid valt de schade gelukkig mee. En als we die inflatie eenmaal hebben verslaan, gaat het vast wel weer een keer de andere kant op!

5. Grip op je uitgaven

Net zoals je verstandig moet zijn met het wegzetten van je zuurverdiende geld, is het ook verstandig om je uitgaven regelmatig onder de loep te nemen. Ik gebruik daarvoor sinds een paar maanden de Grip-app van ABN AMRO. Daarvoor hoef je geen rekening te hebben bij ABN AMRO; het werkt met bijna alle bekende banken. Veel van die banken hebben zelf ook wel systemen om je in- en uitgaven overzichtelijk te krijgen, maar de Grip-app doet dat in mijn ogen (en die van vele anderen) een stuk beter.

Wat ik al helemaal handig vind aan de Grip-app is dat je budgetten in kunt stellen. Zo heb ik onder andere een maandbudget ingesteld voor boodschappen en een jaarbudget voor kleding. Merk ik aan het eind van de maand dat ik het niet ga redden met mijn boodschappenbudget, dan word ik extra creatief met ons weekmenu. Ik plunder de voorraadkast, maak restjes uit de vriezer op en let nóg beter op aanbiedingen. En eerlijk? Ik vind het een leuke sport!

too good to go

6. Too Good To Go

Net zoals de app Too Good To Go. Oh, wat geniet ik ervan als ik een goede box heb gescoord! Vooral die van de Lidl: ze zijn ontzettend moeilijk om te pakken te krijgen, maar écht écht écht de moeite waard. Voor € 2,99 krijg je op deze manier een heleboel groente en fruit waarvan je echt nog dagen of soms zelfs weken kunt eten. Brood kopen wij zelfs nog maar zelden ‘gewoon’ in de supermarkt. We scoren ergens een Too Good To Go, vullen de vriezer en we kunnen weer een poosje vooruit!

7. Side hustles

Naast minder geld uitgeven kun je natuurlijk ook meer geld verdienen. Wie zegt immers dat je het bij één baan moet houden? In je vrije tijd kun je gerust iets doen wat je leuk vindt en waar je tegelijkertijd een zakcentje mee bijverdient. Zo begon ik ooit met mijn blog. Niet eens om geld te verdienen, maar als hobby. Dat begon een tikkeltje uit de hand te lopen toen de aanvragen voor samenwerkingen binnenkwamen, maar inmiddels verdien ik op die manier wel een leuk zakcentje met mijn website.

Als schrijven niet jouw ding is, zijn er nog tal van manieren om een eigen bijbaan te creëren. Een ‘side hustle’ wordt het ook wel genoemd. Bak je graag taarten, dan kun je die verkopen. Maak je mooie foto’s? Misschien loont het zich om je daarin verder te verdiepen. Honden uitlaten, antieke meubels opknappen, websites bouwen – de mogelijkheden zijn eindeloos.

8. Affiliatemarketing

Mocht je kiezen voor een online side hustle, dan heb je nog een extra mogelijkheid om geld te verdienen, namelijk via affiliatemarketing. Tot een jaar geleden was het voor mij een ver-van-mijn-bed-show, waardoor ik achteraf gezien best wat inkomsten ben misgelopen. Ik schrijf immers al jaren blogs en ontvang maandelijks duizenden bezoekers die klikken op links die ik deel, maar dat leverde me (op betaalde samenwerkingen na) niets op.

Sinds ik affiliatelinks gebruik verdien ik automatisch geld wanneer iemand een aankoop doet nadat hij of zij op een van mijn links heeft geklikt. Het wordt een manier genoemd om ‘passief inkomen’ te genereren, maar helemaal passief is dat inkomen natuurlijk niet. Ik moet nog altijd blogs schrijven en ervoor zorgen dat er ook daadwerkelijk op die links wordt geklikt. Maar het is wel een kwestie van één keer die link plaatsen en er jarenlang van profiteren. Had ik dat maar eerder geweten!

Inmiddels heb ik een hele inspirerende cursus affiliatemarketing gevolgd, pas ik een aantal tips al een aantal maanden met succes toe op deze blog en ben ik zelfs een eigen affiliatewebsite gestart. Als je net als ik graag schrijft en je weg een beetje kent op het internet, dan is affiliatemarketing dus ook een hele leuke en geschikte manier om de inflatie te verslaan! En mocht je wel wat tips kunnen gebruiken op het gebied van bloggen, dan volg je gewoon mijn gratis blogtraining 😉

inflatie verslaan

9. Lijstjes maken

Ik sla mijn eigen ruiten in met deze tip, maar als je iets ziet wat je graag wil kopen, zet het dan eerst op een lijstje. Zelf heb ik bijvoorbeeld bij bol.com diverse lijstjes aangemaakt (voor mezelf, voor mijn partner, voor beide kinderen en voor cadeaus voor anderen) waarop ik items verzamel die ik graag zou willen maar op dit moment niet per se nodig heb. Ten eerste is dat ideaal om impulsaankopen te voorkomen. Nu doe ik die sowieso al niet zo snel, maar het idee dat ik mezelf op deze manier in theorie nog beter in de hand kan houden vind ik wel prettig.

Daarnaast vind ik zulke lijstjes ook ideaal voor verjaardagen en de feestdagen. Ik weet nooit wat ik moet vragen, maar nu kijk ik even op mijn lijstje en kom ik toch met een aantal ideeën waar ik daadwerkelijk blij van word! Zonder dat ik er zelf geld aan hoef uit te geven 😉

10. Eten uit eigen tuin

Een wat mij betreft zeker met kinderen hele leuke en leerzame manier om de inflatie te verslaan is je eigen groenten, fruit en kruiden kweken. Gewoon in je eigen tuin, of desnoods op het balkon! Al voor een paar cent koop je wat zaden die je in potjes of direct in de grond stopt en een paar maanden later kun je ervan eten. Of je besteedt net iets meer geld en koopt direct plantjes waaraan binnen de kortste keren allerlei lekkers groeit.

Maar het kan zelfs gratis! De onderkant van bijvoorbeeld bosui en bleekselderij kun je in een glaasje water zetten om er weer nieuwe stengels aan te laten groeien. Knoflooktenen stop je zo in de grond om ze te laten vermenigvuldigen en heb je een paar aardappels liggen met uitlopers? Die kunnen je over een tijdje héél veel meer verse aardappelen opleveren!

Ik vind het echt fantastisch om op deze manier met eten bezig te zijn en het is nog goedkoop en lekker ook! Bovendien is het leerzaam voor onze dochters. Zij groeien nu op met het beeld dat we ons eten uit de supermarkt halen, én uit onze tuin. Ook al denkt onze peuter momenteel nog dat we ook pasta en toetjes uit de grond kunnen toveren, de basis is gelegd 😉

Meer tips om de inflatie te verslaan

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om de inflatie te verslaan door geld te sparen en te besparen. In bulk koken, zonnepanelen aanschaffen en de verwarming een graadje lager zetten bijvoorbeeld. Heb jij goede tips? Laat ze hieronder achter om anderen te inspireren!

inflatie verslaan

Dit artikel is tot stand gekomen samen met spaarrente.nl. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.